Κουζίνα & Μαγειρικά Σκεύη

Τα περισσότερα σπίτια στο Νέο Σούλι ήταν απλά και φτωχικά. Η κουζίνα ήταν λιτή αλλά νοικοκυρεμένη. Τα μαγειρικά σκεύη για τις ανάγκες της οικογένειας, αν και λίγα, κάλυπταν όλες τις ανάγκες τους.
Σε όλες τις κουζίνες υπήρχε οπωσδήποτε ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι, ο σοφράς, ακουμπισμένο μόνιμα σε κάποιο σημείο ή κρεμασμένο σε κάποια γωνιά. Στο τραπέζι αυτό γευμάτιζε οικογένεια ή η νοικοκυρά έπλαθε και ανοίγε φύλλο για τις πίτες. Επίσης υπήρχε η γκαζιέρα, όπου έβραζαν το φαγητό τους.
Στους τοίχους, γύρω – γύρω στην κουζίνα, συνήθως υπήρχε ένα μεγάλο καζάνι κρεμασμένο, το πλαστήρι, με το οποίο άνοιγαν τα φύλλα, πινακωτές, σκαφίδια και ζυμωτήρια ξύλινα, κόσκινα και μερικά τηγάνια χαλκωματένια που συνήθως μ’ αυτά έψηναν στο τζάκι.  Σε άλλο σημείο της κουζίνας κρεμόταν το φανάρι, όπου συντηρούσαν και φύλαγαν τα τρόφιμα, και ράφια με χάλκινους τεντζερέδες, χάλκινα τηγανιά, σινιά, ταψιά, μπρίκια για το τσάι και τον καφέ. Επίσης γκουμιά για τη μεταφορά του νερού και του γάλακτος, λαβανούδια, χειρόμυλος και τόσα άλλα. Γύρω-γύρω, σε ράφια, σε εταζέρες και πιατοθήκες υπήρχαν τα ποτήρια, τα πιάτα, τα κουταλοπίρουνα και οι δίσκοι σερβιρίσματος.


Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.