Αφιερώνεται αυτή η εργασία με τίτλο «Νεοσουλιωτών Γεύσεις» σ’ όλες τις Νεοσουλιώτισσες που διαμόρφωσαν, διαμορφώνουν και διατηρούν τη γευστική παράδοση του Νέου Σουλίου

Γυμνάσιο Νέου Σουλίου Σχολικό Έτος: 2008-2009

Νεοσουλιωτών Γεύσεις

Αφιερώνεται αυτή η εργασία με τίτλο «Νεοσουλιωτών Γεύσεις» σ’ όλες τις Νεοσουλιώτισσες που διαμόρφωσαν, διαμορφώνουν και διατηρούν τη γευστική παράδοση του Νέου Σουλίου.

Το φαγητό είναι ένα ταξίδι. Ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, τι γεύση, τους ήχους και τα χρώματα.
Εμείς θα επιχειρήσουμε το δικό μας ταξίδι στις γεύσεις του Νέου Σουλίου του Ν. Σερρών.
Ένα ταξίδι στα έθιμα, στον πολιτισμό και στις σχέσεις του τόπου μας. Δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε…

Παιδαγωγική ομάδα: Μεσάικος Δημήτριος – Αβραμίδου Χαρά   Φιλόλογοι

Με το παρόν επιχειρούμε ένα γευστικό ταξίδι στο Νέο Σούλι του χθες, στο Νέο Σούλι του σήμερα… Υπάρχει πάντα ένα αύριο στη ζωή μας και οι γυναίκες του Νέου Σουλίου μας  έδωσαν τη δυνατότητα να το προσδιορίσουμε γυρίζοντας το χρόνο πίσω.
Σ’ αυτό μας το ταξίδι, συναντήσαμε σεμνούς ανθρώπους με ευαισθησία και καλλιέργεια, με μια διαφορετική γεύση και διάθεση για ζωή, που δημιουργείται από την επισκόπηση του παρελθόντος και από ένα ακατάλυτο δεσμό που τους ενώνει με τη γη τους.
Μας άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Μας μίλησαν για τη ζωή τους, τις παραδόσεις τους, τον τόπο τους. Μας δέχτηκαν στην κουζίνα τους, μας κέρασαν από τα περισσεύματα της καρδιάς τους και μας δίδαξαν τις πολύτιμες συνταγές τους. Οι ¨θησαυροί¨ που μας χάρισαν, μα πάνω απ’ όλα η απλότητα και η ζεστασιά τους, έχουν ήδη κατατεθεί στο ταμείο της ψυχής μας.
Ακολουθώντας κάνεις τις σελίδες αυτές βήμα – βήμα έχει την αίσθηση πως μπαίνει στην κουζίνα της  Νεοσουλιώτισσας την νοικοκυράς, στον ιερότερο χώρο του σπιτιού της, αφουγκράζεται και γνωρίζει την ψυχή της.
Η ομάδα εργασίας του Γυμνάσιου, στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος της τοπικής ιστορίας (Γ΄ Γυμνασίου) και το πολιτιστικών σχολικών δραστηριοτήτων, την φετινή σχολική χρονιά 2008 – 09 με ιδιαίτερη φροντίδα προσπάθησε να ανακαλέσει μνήμες και εικόνες από την γευστική παράδοση του Νέου Σουλίου. Μία παράδοση συνυφασμένη με ήθη και έθιμα που ανοίγει στους αναγνώστες παράθυρα στο παρελθόν αλλά και στην ιστορία του τόπου μας.
Σε όλες εσάς που κουβαλάτε αναλλοίωτες τις γεύσεις της γιαγιάς και της μητέρας σας σαν πολύτιμο κομμάτι της συλλογικής ιστορικής μνήμης και που μέσα από τις σελίδες αυτές,  μάς αποκαλύπτετε τα μικρά μυστικά του παραδοσιακού Νεοσουλιώτικου τραπεζιού με την ελπίδα να μη χαθούν και να μας ανοίξουν άλλους γευστικούς δρόμους, αφιερώνουμε με πολλή ευγνωμοσύνη την παρούσα εργασία μας.


Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.