Από το βράδυ κοσκινίζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε τη μαγιά ¹. Την επόμενη μέρα το πρωί ανάβουμε φωτιά και βάζουμε το νερό να ζεσταθεί στο καζάνι.
Παίρνουμε τη σκάφη βάζου με τη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε για 1 ώρα περίπου, ίσως και περισσότερο, αν χρειαστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό που έχει ζεσταθεί. Όταν το ζυμώσουμε καλά, το σκεπάζουμε με ένα σεντόνι και μια κουβέρτα χοντρή για να διατηρηθεί ζεστό.
Περνάνε 2 ώρες περίπου για να γίνει και μόλις είναι έτοιμο, το πλάθουμε σε ψωμιά. Έχουμε ετοιμάσει στο μεταξύ της πινακωτές ² με τα μισάλια ³ αλευρωμένα, για να μην κολλάνε τα ψωμιά. Στη συνέχεια τα αφήνουμε τα ψωμιά μέσα στις πινακωτές για να φουσκώσουν. Ανάβουμε το φούρνο. Καίμε πολλά κλαδιά (πουρνάρια) και, όταν ο φούρνο ζεσταθεί καλά, τον καθαρίζουμε από τα κάρβουνα και βάζουμε (φουρνίζουμε) τα ψωμιά για να ψηθούν. Όταν το ψωμί γίνει, ανοίγουμε το φούρνο (αυτό γίνεται, όταν το ψωμί κοκκινίσει). Μετά με ανοιχτό το φούρνο το αφήνουμε να ψηθεί καλά. Χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να ψηθεί καλά.