Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες ήταν απαραίτητα. Στις επισκέψεις αλλά και στις γιορτές τό τελετουργικό του κεράσματος ξεκινούσε πάντα με το γλυκό του κουταλιού. Σύκο, ντοματάκι, μελιτζανάκι, κολοκύθι, βερίκοκο, σταφύλι, κυδώνι ήταν τα πιο δεδομένα γλυκά του κουταλιού, μια και όλα αυτά τα διέθεταν σχεδόν όλα τα σπίτια. Επίσης έφτιαχναν και κυδώνι πελτέ. Μετά από κοπιαστική διαδικασία τα γλυκά έτοιμα έμπαιναν στα βάζα για να υπάρχει φιλικό για κέρασμα όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ήταν η εποχή που έφτιαχναν τα λικέρ. Λικέρ από διάφορα φρούτα αλλά και από κουκούτσια βερίκοκου. Με αυτά καλύπτουν τις ανάγκες της χρονιάς και πολλές φορές τα χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον κοιλόπονο.

Αγριανιδης Παύλος
5 Μαρτίου 2021 @ 18:46
Εχω διάφορα φρούτα κατάλληλα για γλυκά του κουταλιού.
Κυδώνια, κούμαρα, μήλα διάφορα, δαμάσκηνα διάφορα, αχλάδια διάφορα, ιπποφαές, σύκα, λαγοκερασα, κράνα και μερικές ακόμα ποικιλίες φρούτων.
Αν σας ενδιαφέρουν πάρτε τηλέφωνο στο 6974631931
Τα κτήματα είναι στο Άγιο Πνεύμα.