Η Διατροφή στην Μακεδονία

Μακεδονία.Ένα κομμάτι φιλόξενης ελληνικής γης με μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή. Μία περιοχή που έζησε κι εσύ, που βίωσε την πολυπολιτισμικότητα, που γνώρισε κατακτητές και καταστροφές, αίγλη και οικονομική ευρωστία και που έχει συνθέσει την ιστορία της από την διαφορετικότητα των κατοίκων της.

Η γαστρονομία στη Μακεδονία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αναπτύχθηκε με βάση τον κύκλο των εποχών, την γεωγραφική θέση, το κλίμα, την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τα έθιμα.
Σε όλη την Μακεδονία χτύπα η καρδιά μιας ενιαίας, αυθεντικής και εκλεκτή της κουζίνας και οι διατροφικές συνήθειες είναι περίπου κοινές. Κάθε νομός όμως έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει κάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές του παραδόσεις. Η Μακεδονία υπήρξε ο τόπος μιας αρμονικής συνένωσεις της βυζαντινής κουζίνας με την ανατολίτικη ευρηματικότητα, το άρωμα και την ντόπια γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων. Το πάντρεμα αυτό δημιούργησε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων που με τα χρόνια εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν ακόμα περισσότερο στο κλίμα και στα προϊόντα της περιοχής. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα που εκφράστηκε τότε αντανακλάται μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Μακεδονία.
Στην Μακεδονία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, όλα ξεκινούν και συνδέονται με τον κύκλο της καλλιεργείας της γης. Η σπορά το φθινόπωρο, ο πρώτος καρπός το καλοκαίρι, το πρώτο σιτάρι, το καινούργιο αλεύρι, το πρώτο ψωμί και οι πίτες. Το καλοκαίρι προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών. Ο παράδεισος όμως της Μακεδονικής γης επιφυλάσσει τις περισσότερες και καλύτερες ποικιλίες φρούτων. Γλυκά κουταλιού και παραδοσιακά λικέρ προκαλούν τις αισθήσεις. Η ανοιξιάτικη και καλοκαίρι διατροφή συμπληρώνεται με ψάρια. Αμέτρητα ποτάμια και λίμνες προσφέρουν τα καλύτερα ψάρια γλυκού νερού. Πέστροφες, γριβάδια, πέρκες, γουλιανοί και πολλά άλλα.
Αρχές φθινόπωρο και οι δρόμοι τον κηπευτικών συναντούν και ενώνονται με τους δρόμους του κρασιού.
Τρύγος. Το καινούργιο βαρέλι. Τα πρώτα καζάνια στάζουν τις πρώτες σταγόνες του ερεθιστικού νέκταρ των Μακεδόνων, του τσίπουρου. Η ατμοί του τσίπουρου ενώνονται με αυτούς κατσαρόλας που βράζουν τα πρώτα ρετσέλια, το μούστο και το πετιμέζι.
Ημέρες φθινοπώρου και ο επερχόμενος χειμώνας σηματοδοτεί αλλαγές στη διατροφή. Το ψαρονέφρι παστώνεται για να γίνει ο καβουρμάς και τα πράσα αλέθονται με το χοιρινό κρέας για να δώσουν τα καλύτερα λουκάνικα. Οι καινούργιες σοδειές με τα φασόλια, τον τραχανά και το μπλιγούρι περιμένουν στο ράφι με τη σειρά τους να χειροτερέψει ο καιρός και να πλησιάζουν οι γιορτές του χειμώνα.
Το φαγητό είναι ένα ταξίδι. Ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, τι γεύση, τους ήχους και τα χρώματα. Εμείς θα επιχειρήσουμε το δικό μας ταξίδι στις γεύσεις του Νέου Σουλίου του Ν. Σερρών. Ένα ταξίδι στα έθιμα, στον πολιτισμό και στις σχέσεις του τόπου μας. Δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε…


Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.