Τη μουσταλευριά την έκαναν την εποχή του τρύγου. Όταν πατούσαν τα σταφύλια, την επόμενη ημέρα έβγαζαν το πρώτο κρασί, που το λένε μούστο. Αυτό είναι αρκετά γλυκό και θολό. Το έπαιρναν οι νοικοκυρές, το έβραζαν, καθάριζαν τον αφρό που βγάζει την ώρα που βράζει, και μετά αντί για κάστερ πάουντερ έβαζαν αλεύρι για να πήξει. Γι’ αυτό ονομάστηκε μουσταλευριά (μούστος + αλεύρι) από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μουσταλευριά, όποτε θέλουμε, αρκεί να βράσουμε και να ετοιμάσουμε το μούστο την εποχή του τρύγου. Τον βάζουμε σε πλαστικά μπουκάλια και τον διατηρούμε στην κατάψυξη.
Συνταγή: Πυρινή Θεονίτσα