«Καβουρμάς» κυριολεκτικά σημαίνει καβουρντισμένο. Η λέξη είναι γλωσσικό δάνειο από την τουρκική kavurmak-καβουρντίζω. Το ελληνικό αντίστοιχο ρήμα είναι σιγοκαίω, σιγοψήνω, τσιγαρίζω, ψήνω ανακατεύοντας διαρκώς.
Με προέλευση από τον Πόντο, και ονομασία από το τούρκικο kavurma που σημαίνει καβουρδίζω, η συνταγή αυτή για συντήρηση του κρέατος συνηθίζεται περισσότερο στη Θράκη και κατάγεται από πολύ παλιά. Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.
Συνταγή: Λιόλιου Θεανώ
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
20 Δεκεμβρίου 2018 @ 22:45
Πολλά συγχαρητήρια για την καταγραφή και την διάδοση των παραδοσιακών εδεσμάτων!Είναι θησαυρός ανεκτίμητος ,που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές!Είναι χρέος μας !Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με ΥΓΕΙΑ γιά όλο τον κόσμο!
Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές
20 Δεκεμβρίου 2018 @ 22:52
Ευχαριστούμε πολύ. Καλές Γιορτές με υγεία!!!